Želja je svakog čovjeka da živi u skladu sa sobom i sa okolinom. Današnje vrijeme postavlja pred nas u svim područjima života sve veće fizičke i psihičke zahtjeve, zbog čega sve više ljudi pati od tjelesnih i psihičkih smetnji kao što su jednostrano fizičko opterećenje, posljedice nedovoljnog kretanja, stres, nervoza, nesanica i depresija. Zato su danas od velikog značaja metode i tehnike za poboljšanje zdravlja i fizičke i mentalne harmonije, a sistem “Joga u svakodnevnom životu” nam upravo na tom polju omogućuje da pomognemo sami sebi.

“Joga u svakodnevnom životu” je postupna i sistematska metoda, koja obuhvata sva područja ljudske egzistencije i koja u svakom razdoblju života nudi nešto vrijedno. Tako je svakome, bez obzira na godine ili fizičku konstituciju, omogućen pristup klasičnom putu joge. “Joga u svakodnevnom životu” je sistem blizak potrebama modernog čovjeka, a da pritom ne gubi izvornost i djelotvornost drevnih učenja.

Riječ joga potiče iz sanskrita i znači povezati, sjediniti. Vježbe joge imaju cjelovit učinak budući da uravnotežuju tijelo, um, svijest i dušu. Na taj način, joga pomaže u savladavanju svakodnevnih zadataka, teškoća, briga, postizanju višeg stepena razumjevanja i smisla života.

Na duhovnom putu joga vodi do najvišeg znanja i trajnog blaženstva u jedinjenju individualnog sopstva sa univerzalnim sopstvom. Joga je najviše kosmičko načelo. Ona je svjetlo života, univerzalna, kreativna, uvijek budna svijest, koja je oduvek postojala, koja uvek postoji i koja će uvijek postojati.

Prije mnogo hiljada godina, indijski rišiji (mudraci i sveci) istraživali su prirodu i svemir uronjeni u meditaciju. Tako su otkrili zakone materijalnog i duhovnog svijeta i stekli uvid u sprege unutar univerzuma. Proučili su kosmičke zakone, zakone prirode i bazičnih elemenata, život na zemlji, kao i sile i energije koje djeluju u univezumu — kako u spoljnem svijetu, tako i na duhovnom planu. U Vedama je opisano i objašnjeno jedinstvo materije i energije, ishodište univezuma i djelovanje elementarnih sila. Neke od ovih spoznaja ponovo je otkrila i potvrdila savremena nauka.

Iz tih iskustava i uvida potekao je dalekosežan i sveobuhvatan sistem poznat kao joga. On nam je podario dragocjena i praktična uputstva za tijelo, dah, koncetraciju, opuštanje i meditaciju.

Sistem “Joga u svakodnevnom životu” se podučava širom sveta u joga centrima, školama, centrima za obrazovanje odraslih, bolnicama, banjama, rehabilitacionim centrima, fitnes i sportskim klubovima. On odgovara svim starosnim grupama, ne zahtjeva akrobatske sposobnosti i pruža mogucnost vježbanja joge i fizički nespremnima, invalidima i rekovalescentima. Samo ime sistema ukazuje da se joga može i treba vježbati u svakodnevnom životu. Svi stupnjevi vježbi su radeni uz savjetodavnu saradnju sa ljekarima i fizioterapeutima, te ih stoga, uz poštovanje uputstava i upozorenja, može vježbati svako i samostalno kod kuće. “Joga u svakodnevnom životu” je cjelovito orijentisan sistem, što znači da podrazumijeva ne samo fizičke, već i mentalne i duhovne aspekte. Pozitivno mišljenje, istrajnost, disciplina, usmjerenost ka Najvišem, dobrota i razumjevanje, grade put ka upoznavanju sebe i ka samospoznaji.

Glavni ciljevi “Joge u svakodnevnom životu” su:

 • fizičko zdravlje
 • mentalno zdravlje
 • društveno zdravlje
 • duhovno zdravlje
 • samorealizacija i spoznaja božanskog.

Do tih ciljeva dolazimo:

 • fizičkim, mentalnim i duhovnim vježbama
 • hraneći se punovrijednom, vegeterijanskom hranom
 • poštujući život, čuvajući prirodu i okolinu
 • unutarnjim mirom
 • ljubavlju i pomaganjem svim živim bićima
 • tolerancijom prema svim narodima, kulturama i religijama
 • čistim mislima, živeći pozitivno.

Fizičko zdravlje

Fizičko zdravlje je od suštinskog značaja u životu. Kao što je švicarski ljekar Paracelzijus dobro uočio: Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa. Za održavanje i ponovno sticanje zdravlja služe nam fizičke vježbe (asane), vježbe disanja (pranajame) i tehnike opuštanja.

U “Jogi u svakodnevnom životu” klasicne asane i pranajame podjeljene su u sistem od 8 stupnjeva. Prvi stepen čine “Sarva hita asane” (asane koje pomažu svima), a nakon ovog, pripremnog, slijede još sedam stupnjeva koji vode kroz sve naprednije vježbe asana i pranajama. Iz osnovnih vježbi “Joge u svakodnevnom životu” razvili su se i neki zasebni programi: “Joga za kičmu”, “Joga za zglobove”, “Joga za starije”, “Joga za poslovne ljude” i “Joga za djecu”. Sistem uključuje i druge vježbe dragocjene za održavanje našeg zdravlja — tehnike pročišćavanja (hata joga krije), vježbe dubokog opuštanja (joga nidre), vježbe koncentracije (npr. tratak) i tehnike buđenja i usmeravanja energije i svijesti (mudre i bande).

Još važniji činilac održavanja našeg zdravlja je hrana koju uzimamo. Ono što jedemo ne utiče samo na naše tijelo, nego i na psihu, navike i osobine — ukratko, hrana deluje na cijelo naše biće. Budući da je ona izvor naše fizičke energije i vitalnosti, važno je unositi uravnotežene i zdrave namirnice: žitarice, povrće, mahunarke, voće, koštunjave plodove, mlijeko i mliječne proizvode, med, klice, salatu, sjemenke i začinsko bilje. Njih možemo koristiti sirove ili svježe pripremljene, dok stare, podgrijane i hemijski tretirane namirnice, meso (kao i sve mesne prerađevine), ribu i jaja treba izbjegavati. Isto se odnosi i na alkohol, nikotin i droge, jer ubrzano razaraju naše zdravlje.

Mentalno zdravlje

Naš um i čula upravljaju nama mnogo češće nego što mi upravljamo njima. Da bismo upravljali svojim umom potrebni su nam prije svega unutrašnja analiza i pročišćenje. Negativne misli i strahovi uzrokuju neravnotežu u nervnom sistemu, a potom i u fizičkim funkcijama rezultirajući mnogobrojnim bolestima i patnjom. Temelji mentalnog zdravlja su jasnoća misli, unutarnja sloboda, zadovoljnost i zdravo samopouzdanje. Zato nastojimo da postupno prevaziđemo svoje negativne osobine i da razvijemo pozitivne misli i postupke.

“Joga u svakodnevnom životu” i na ovom području pruža brojne mogućnosti za pročišćenje i oslobođenje našeg duha: ponavljanje mantre, poštovanje etičkih načela, dobro društvo i inspirativne knjige. Važan instrument samoispitivanja i samospoznaje je “ Meditacija samoanalize”, stupnjevito osmišljena meditativna tehnika. U ovoj vježbi meditacije dolazimo u kontakt sa svojom podsviješću, sa izvorom svih svojih želja, kompleksa, uzroka ponašanja i predrasuda. Ona nam omogućava da nadvladamo svoje loše osobine i navike i da na taj način savladamo životne probleme, vodeći nas od upoznavanja vlastitog bića — kakvi smo, zbog cega smo takvi — preko prihvatanja sebe, do spoznaje svog istinskog sopstva.

Društveno zdravlje

Društveno zdravlje podrazumjeva sposobnost da sami budemo sretni i da druge činimo sretnima. To podrazumjeva njegovanje istinskih kontakata i komunikacije sa drugim ljudima, preuzimanje odgovornosti u društvu i rad za zajednicu. Društveno zdravlje je takođe sposobnost da se opustimo i iskusimo život u svoj njegovoj lepoti.

Jedan od gorućih problema našeg vremena je zavisnost od droga, koja je jasan znak društvene bolesti. Sistem “Joga u svakodnevnom životu” pomaže u prevazilaženju ove bolesti i podaruje nov pozitivan cilj i smisao života. Budući da društvo u kojem se krećemo utiče na našu ličnost i oblikuje naš karakter, dobro društvo je od najveće važnosti za naš unutrašnji razvoj.

Živjeti “Jogu u svakodnevnom životu” znači raditi za sebe i druge, za svoje bližnje i za cijelo društvo na očuvanju  prirode i okoline, mir u svetu. Vježbati jogu znači biti aktivan  u najpozitivnijem smislu riječi i raditi u društvu za dobrobit čovječanstva.

Duhovno zdravlje

Osnovno načelo duhovnog života i ujedno najviša zapovijed čovječanstva je:

Ahimša paramo dharma
Nenasilje je najviše načelo
.

To znači: ne činiti nasilje ni mišlju, ni riječju, ni djelom.
Čovjek bi trebao da štiti, a ne da razara. Davanje, razumijevanje i praštanje su osobine koje nas zaista čine ljudima. Očuvanje svih oblika života, uz poštovanje njihove posebnosti i samostalnosti, jedan je od osnovnih aspekata učenja joge.Slijedeći ove principe u svakodnevnom životu stvaramo čvrst temelj za međusobnu ljubav, pomaganje, razumijevanje i toleranciju, ne samo među pojedincima, nego i među svim ljudima, nacijama, rasama i vjeroispovjestima.
Joga nije religija, ona je izvorište duhovnosti i mudrosti, korijen svih religija. Prevazilazeči vjerske granice, ona nam pokazuje put ka jedinstvu. Kao najrazvijenije biće na Zemlji, čovek je sposoban da spozna svoju pravu prirodu i Boga. Na tom putu, vježbama mantra joge i krija joge, “Joga u svakodnevnom životu” pruža vodstvo duhovnim tragaocima.

Odluka o vašem zdravlju i spremnost da živite slobodan i sretan život je u vašim rukama. Vježbajte postojano sa čvrstom odlukom i uspjeh vam je siguran.

Svima onima koji već vežbaju i onima koji će to sada započeti želim sretan, zdrav, uspješan i harmoničan život uz Božji blagoslov.

— Paramhans Mahamandalešvar Swami Mahešvarananda - tvorac sistema “Joga u svakodnevnom životu”