Paramhans Šri Svami Madhavanandađi bio je jedan od veoma rijetkih istinskih duhovnih učitelja modernog doba. Duhovni je nasljednik Bhagavana Šri Dip Narajan Mahaprabhuđija, a kao njegov učenik postigao je blagoslovljeno stanje svijesti kroz potpunu predanost i služenje Učitelju.

Šri Madhavanadađi rođen je 11.09.1923. g. kao Tekchanda Garg u selu Nipal, okrug Pali, Rađasthan. Otac mu je bio učeni astrolog i pandit ( sans. izraz koji se koristi za osobito učenog covjeka ili svećenika ), a njegova majka je bila izuzetno posvećena vjernica. Od ranog djetinjstva Šri Madhavanandađi je imao snažnu duhovnu orijentaciju, a kada je sa 17 godina prisustvovao Šri Mahaprabhuđijevom Satsangu u Ðothpuru, prepoznao je svoj put. Od tada je svakodnevno vježbao i provodio sate i sate u dubokoj meditaciji. Godine1942. dobio je Sanjas Dikšu i titulu Paramhans. Više od 20 godina Paramhans Svami Madhavanandađi živio je sa svojim učiteljom Šri Mahaprabhuđijem i za to vrijeme vjerno je bilježio njegove bhađane, satsange ali i mnoge čudesne događaje koji su se dešavali u njegovom prisustvu. Napisao je knjigu "Lila Amrit - Božanski život Šri Mahaprabhuđija" kao životopis svog voljenog učitelja.

Inspiriran i vođen milošću Šri Mahaprabuđija pomaže ljudima gdje god je bio u prilici. Također se bavio humanitarnim i socijalnim radom, te ocuvanjem etičkih vrijednosti vedske kulture, Sat Sanatan Dharme i religije. Širio je učenje i poruku Šri Mahaprabhuđija u cijeloj Indiji. Kao obrazovan pjevač, često je izražavao ta učenja u formi bhađana - duhovnih pjesama. Nakon što je proputovao Indiju, Europu i Sjevernu Ameriku šireći Mahaprabhuđijevo učenje, nastavio je da živi veoma skromno i povučeno u svojim ašramima u Jaipuru i Nipalu (Radasthan). Duhovne vibracije njegovih molitvi i dubokih meditacija su bile tako moćne da su se širile ovom planetom na dobrobit cijelog čovjecanstva. U Indiji i širom svijeta učenici ga s izuzetno velikim poštovanjem i ljubavlju nazivaju Holy Guruji (Holi Guruđi). Njegov život kao primjer potpune predanosti i služenja svim živim bićima trajna je inspiracija svim duhovnim tragaocima.

Prije nego što će napustiti ovaj svijet odlučio je da još jednom posjeti sva mjesta i ašrame u kojima su podučavali prosvjetljeni Učitelji iz loze Avatara Šri Alakhpuridija. Veliki broj učenika sa svih kontinenata je došao u Indiju da bi ga pratili na tom veličanstvenom putovanju. Svi su imali jedinstvenu i neponovljivu priliku da fizički budu u ozracju velikog jogija i Učitelja. Mnogi su tada dobili i blagoslov Šri Holiguruđija, a blagoslov prosvjetljenog Učitelja uklanja sve prepreke na putu i životu može dati sasvim drugu dimenziju i smisao.

Nakon tog putovanja, 31.10.2003. godine Sri Holy Guruji ušao je u Mahasamadhi.